- Tesla volgt de aanwezigheid van werknemers in de Verenigde Staten nauwgezet via de toegangspasjes waarmee ze het kantoor kunnen betreden.
- Als werknemers niet genoeg ‘inchecken’, verstuurt de autofabrikant automatische e-mails om ze erop te wijzen dat ze vaker naar kantoor moeten komen.
- Topman Elon Musk zou zijn personeel hebben verteld dat ze minstens veertig uur per week op kantoor moeten zijn, anders worden ze ontslagen.
- Lees ook: Tesla ontslaat 200 mensen bij Autopilot-afdeling… terwijl die cruciaal is voor succes, volgens Elon Musk
Autofabrikant Tesla houdt in de Verenigde Staten nauwkeurig in de gaten op werknemers met staffuncties op kantoor verschijnen. Dat blijkt uit berichten die werknemers van Tesla hebben geplaatst op de professionele netwerk-app Blind.
Afgelopen maandag plaatste een werknemer van de autofabrikant een screenshot op Blind van een geautomatiseerde e-mail van Tesla. Hierin wordt een werknemer aangesproken die afgelopen maand slechts zestien keer de kantoorpas had gebruikt om op kantoor te werken.
Een andere werknemer bij Tesla bevestigt de authenticiteit van de e-mail tegenover Insider. Woordvoerders van het bedrijf van Elon Musk wilden niet reageren op verzoeken om commentaar.
“Dit is een geautomatiseerde notificatie”, leest de e-mail. “U ontvangt deze mail omdat er de afgelopen maand minstens zestien dagen geen meldingen waren dat u op kantoor bent geweest. Deze mail moet u eraan herinneren dat van alle werknemers verwacht wordt dat zij fulltime aanwezig zijn op kantoor. We realiseren ons dat er verschillende redenen kunnen zijn voor uw afwezigheid, zoals ziekte en vakantie. Wat de reden ook is, raden we u aan contact op te nemen met uw manager via e-mail. Vergeet niet om [email protected] in de cc te zetten.”
Surveillance werkt 'afschrikwekkend'
Een andere Blind-gebruiker werkzaam bij Tesla, noemt het nieuwe aanwezigheidsbeleid afschrikwekkend. "Dit voelt gewoon verkeerd", schrijft deze persoon. "Ik kan niet in woorden uitdrukken hoezeer dit me dwars zit. Het voelt alsof Tesla te ver gaat. Het voelt als controle. Het is niet respectvol naar het personeel toe".
Blind is een anoniem forum voor werknemers om problemen bij bedrijven bespreekbaar te maken. Het platform verifieert de identiteit van gebruikers met behulp van hun werkemailadres. Geen enkele Blind-gebruiker was bereid om tegenover Insider verder te praten over de onrust bij Tesla.
Ultimatum van Elon Musk
CEO Elon Musk van Tesla vaardigde op 31 mei een ultimatum uit aan zijn werknemers. Hij riep ze op om minstens veertig uur per week op kantoor te werken, of anders ontslag te nemen. Volgens de techmiljardair is dit een poging om meer gelijkheid te creëren tussen arbeiders - die moesten doorwerken op de fabrieksvloer gedurende de coronapandemie - en leidinggevenden en managers die thuis konden werken.
Het ultimatum van Musk zorgde in Duitsland voor veel verzet van de grootste autovakbond IG Metall. Die meent dat een aanwezigheidsplicht tijdens een pandemie in strijd is met de rechten van werknemers in de Duitse Tesla-fabriek.
Werknemers worden weggestuurd vanwege drukte
Afgelopen maandag meldde The Information dat werknemers van Tesla moeite hebben met het vinden van werk- en parkeerplekken bij de Californische fabriek in Fremont. Het logische gevolg van de in totaal zo'n honderdduizend werknemers die na twee jaar thuiswerken weer massaal naar de kantoren van Tesla komen.
Volgens The Information leidde de topdrukte ertoe dat managers alsnog werknemers wegstuurden en verzochten vier in plaats van vijf dagen op kantoor te werken per week.
Het beleid van Tesla om stafmedewerkers naar kantoor terug te roepen, valt samen met het voornemen van Musk om tien procent van het personeel te ontslaan. Hij overweegt dit vanwege zijn zorgen om de Amerikaanse economie. De eerste ontslagen zouden al zijn gevallen.